Ангелкова ще прави ревизии на плажни концесии

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

"Министерството на туризма започва ревизия на всички стари концесионни договори", обяви министър Николина Ангелкова на среща в Слънчев бряг с представителя на туристическия бранш.

"Проблеми има, но търсим техните решения, а това не става с магическа пръчка", каза тя.

И добави, че е безкомпромисна към нарушителите.

"Контролът е факт като за миналата година сме наложили много неустойки и глоби", заяви министърът на туризма.

На въпрос дали е възможно да бъдат намалени цените на чадърите и шезлонгите каза, че "това се обсъжда на дебата за развитието на българското Черноморие и услугите, които се предлагат, свързани с летния туристически продукт".

Според Ангелкова приходите от концесии за миналата година възлизали на 18,2 млн. лв. и са се увеличили с 5 млн. лв. откакто министерството на туризма управлява плажовете.

"50% от тази сума отива в Сребърния фонд, 40% остават в общините на чиято територия са, а 10% се разпределят за областните управи, които осигуряват водното спасяване на неохранняемите плажове", обясни Ангелкова. Министерството на туризма не взимало нито един лев от концесиите.

"Ще бъдем изключително стриктни, но трябва да си дадем сметка колко чувствителен е сектор туризъм, колко е разнообразен и трябва да си признаем, че България има много какво да предложи и заедно, с обединени усилия на бизнеса, местната власт и държавата, можем да имаме устойчивост на продукта и да пазим това, което сме постигнали", заяви Ангелкова.