Експерти умуват: Ще съсипе ли прокуратурата Банско?

Сотир Цацаров констатира очевидното - а именно, че в "Пирин" са правени множество нарушения, твърди еколог

Върховната касационна прокуратура обяви, че главният прокурор е предложил на премиера Бойко Борисов да промени концесионния договор от 21 декември 2001 г. с "Юлен" АД за ползването на територия от Национален парк "Пирин". Наказателно производство или корекции? Налага ли се всъщност промяна на договора за концесията?
Според еколога Андрей Ковачев в концесията на "Юлен" има множество нарушения, а в това число влиза и ползване на допълнително 2/3 от територията на парк "Пирин". Екологът обаче е категоричен, че това нарушение не се взима под внимание от никого.

"Сотир Цацаров констатира очевидното - а именно, че в "Пирин" са правени множество нарушения. Освен това концесионната площ не е спазена по договор. Цацаров предлага да няма никакви наказания, въпреки тежките нарушения. По закон договорът не може да се промени, няма как площта за ползване да се уголеми. 14 съоръжения нарушават реално договора, но никой не обръща внимание", твърди гостът на "България сутрин".

Той допълни още, че организацията "За да остане природа в България" подкрепя развитието на туризма, но не за сметка на съсипването на природата.

Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма е на мнение, че в последно време Банско е изградил световен имидж и не трябва с тези проблеми да се съсипва доброто реноме на курорта.

"В подобна ситуация трябва да се действа държавнически. Нарушенията може да са тежки, но прокуратурата не трябва да прибързва и да затвори Банско. Един курорт се развива устойчиво и стратегически правилно. Все пак всяка година в Банско се отбелязва ръст на туристите", сигурен е експертът пред Bulgaria ON AIR.