Марешки превръща в хотел Пощенската палата във Варна

"Варнафарма" придоби емблематичната за морския град сграда от БТК през 2010 г. срещу 16 млн. лв.

Веселин Марешки

Веселин Марешки

Веселин Марешки превръща Пощенската палата във Варна в хотел. В края на май архитектурната дирекция в Община Варна е издала разрешение за строеж на фирмата "Варнафарма" ЕОД, съобщава dir.bg. Компанията е представлявана от Светлана Марешка - съпруга на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки.

Както е известно, "Варнафарма" придоби емблематичната за морския град сграда от БТК през 2010 г. срещу 16 млн. лв. Сред тях попада и тази, в която и в момента се помещава Централната поща. 

След сделката Марешки стана собственик на почти цялата сграда на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Съборни", включително и модерния бизнес център на стойност 16 млн. лв. 

При сключването на предварителния договор през лятото на 2010 г. той съобщи, че цената, която ще плати за трите сгради на телекомуникационната компания във Варна, е около 20 млн. лв. 

При сключването на сделката БТК запази собствеността си само върху големия многофункционален салон на първия етаж на старата сграда с вход от бул. "Съборни" във Варна. Тогава от компанията заявиха, че не възнамеряват да напускат и останалите помещения в нея, но ще плащат наем за тяхното ползване. 

"Т. нар. "поща" ще запази функциите си на офис сграда, но в част от нея смятам да развия медицински център", каза Марешки през 2010 г. Пак тогава той заяви, че с тази цел потенциални наематели вече са проявили интерес. До този момент обаче подобен проект не е реализиран. 

Сградата на варненската Централна поща се намира в историческия център на града в непосредствена близост до катедралата "Успение Богородично". Тя е строена в продължение на 5 години по проект на арх. Ангел Момов. 

Основният камък е положен на 18 април 1930 г., а откриването ѝ се е състояло на 18 април 1935 година. Някога сградата е впечатлявала с вътрешната си архитектурна украса, дело на украинския скулптор Михайло Парасчук. 

През 1967 г обаче пощата е надстроена с още един етаж, а по късно и разширена. При надстрояването на сградата делото на Парасчук е било унищожено.