Николина Ангелкова: Приоритетът в Министерството на туризма е да намалим административната тежест

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

Подобряването на условията за работа на бизнеса също и намаляването на административната тежест са ключов приоритет в дейността на министерството. С промени в Закона за туризма бяха премахнати 19 вида документи, а сега работим по въвеждането на лицево разпознаване. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на форум пред Жени ГЕРБ, който се проведе във Велинград, предадоха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Тя обясни, че Министерството на туризма ще е една от първите администрации, които ще въведат за бизнеса възможност освен електронен подпис да се ползва и лицева идентификация при подаване на документи.

Важен проект за нас е разработване на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която има за цел да събира данни от всички места за настаняване за всички нощувки, реализирани в тях в реално време и по защитени канали, заяви министърът. И уточни, че се очаква демоверсията на системата да бъде готова през януари, а пълното ѝ функциониране в местата за настаняване да стане до месец май. ЕСТИ ще се администрира от министъра на туризма, достъп до нея ще имат кметовете, МВР, НАП – съобразно техните компетенции. Представителите на бранша и управителите на хотелите, които въвеждат данните ще могат да „виждат“ само техните профили, така че максимално се гарантира защитата на личните данни.

Информацията, която ще се анализира чрез ЕСТИ е важна и за следването на целите за устойчивото развитие на туризма, за планирането и изграждането на инфраструктура и за насърчаване на ефективността при използването на туристическите ресурси, обясни още министър Ангелкова.