Продължава извозването с фериботи на блокираните на Самотраки български туристи

Извозват туристите от Самотраки с няколко курса на фериботите. Всички желаещи да отпътуват от острова имат осигурен трансфер. Заплащат в брой стойността на билета при качване на пристанището, за да не чакат пред касите.

Неудобството е, че с различни кораби пътуват пасажерите и автомобилите им, но пристигат почти едновременно на пристанището в Александруполис.

Почти изцяло са отказани резервациите за следващите дни за Самотраки, въпреки гаранцията от властите, че фериботната връзка вече е постоянна.

До тази сутрин към Александропулис бяха извозени около 1100 души от общо около 1500 блокирани на гръцкия остров Самотраки. Това съобщи за БНР генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев. Той обяви, че се очаква при благоприятни условия всички, принудени да останат с дни на острова заради лошо време и технически проблеми, да бъдат извозени до ранния следобед.

През отминалата нощ български граждани не са търсили помощ от консулството ни в Солун, уточни още Писанчев.

Очаква се до края на деня всички желаещи да бъдат качени на ферибота, съобщи Писанчев. По думите му напрежението сред хората, принудени да останат на острова заради лошо време и технически проблеми, е възникнало основно заради факта, че на много от тях са били превозени само автомобилите, а те са били оставени на Самотраки, за да чакат следващи курсове на фериботите.

За днес е обещано фериботът "Андрос Джет", който снощи потегли от Самотраки с български туристи на борда, да направи още три курса, един от които само за пасажери.