Регистрацията по Закона за туризма - вече само "с един плик"

За една година достъпът през министерството ще е безплатен

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

Регистрацията по Закона за туризма вече ще става "с един клик", обяви в събота ресорният министър Николина Ангелкова, цитирана от БНР.

Заявката за регистрация на документите става по електронен път, с подписване чрез е-подпис или лицева идентификация. Първоначално е нужна регистрация на сайта на министерството, която отнема две-три минути, а подписването с електронен подпис става за 10 - 15 секунди.
Услугите ще са достъпни 24 часа, седем дни, а от понеделник системата ще започне работа.

Електронното улеснение е разработено от частна компания за четири месеца, като изцяло са спазени изискванията на закона по отношение на защита на личните данни. Цената на договора е 120 000 лева без ДДС, каза Ангелкова.

За една година достъпът през министерството ще е безплатен, след това ще има възможност за пет безплатни електронни подписа, а след това достъпът ще става на абонаментен принцип - по два лева на месец. Абонаментът може да бъде прекъсван и по-късно подновяван.

Около 1400 - 1500 са заявленията, които министерството получава годишно за всички услуги. Очакванията са над 50 на сто от тях вече да са по електронен път.

До края на тази година се очаква достъпът до системата да може да става от всички страни от ЕС, като към момента това е възможно от 17 държави, а до март ще може почти всички страни по света.