Румен Драганов: Не разбирам защо трябва да се почива в чужбина, тук качеството и цените са същите

Чужденците пазаруват най-евтините стоки от веригите и се хранят на ол инклузив

Румен Драганов

Румен Драганов

"Със сигурност най-добрите туристи за българите. Те са и най-платежоспособни. Чуждите туристи са на ол инклузив и предпочитат да си пазаруват от магазинчетата. Има негативна реклама на туризма в България и това също пречи, но като цяло браншът е стабилен". Това каза пред БТВ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в Туризма.

"Не можем да говорим за криза в туризма. Статистиката сочи, че имаме ръст на чуждите туристи. Със сигурност има стабилизиране на летния туристически сезон. Средната заетост на легловата база за месец август по морето, която очакваме, е 68%. Миналата година тя е била 71%. Има спад с три пункта, но това се дължи на намаляването на полетит", каза още Драганов.

"Цените в България и Турция са почти еднакви. Говоря и за по-скъпите хотели, и за по-евтините. Не разбирам защо трябва да се ходи в чужбина, като тук ще бъдеш обслужен на роден език и ще получиш същото качество на същите цени. Този месец очакваме около 2 млн. чужденци да посетят България. Също толкова българи ще пътуват. Всяка година имаме 38% възвращаемост на турситите. Няма никакви оплаквания от туроператорите. Нещата вървят добре", каза още експертът.