Турция въвежда нов данък в туризма

Нов данък върху турския туризъм ще засегне хотелите и туристическите агенции от октомври, притискайки фирми, принудени да предложат големи намаления, за да преодолеят острия спад в броя на посетителите преди три години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Статистически данни за полугодието, огласени тази седмица, показват 13-процентен ръст на посещенията от чужбина. 10-процентният скок на приходите в сектора даде ценен тласък на икономиката, изпаднала в рецесия.

В средата на юли обаче бе обявен данък, който трябва да бъде плащан от хотелите и туроператорските компании, възлизащ на 0,75 на сто от общите им приходи. Браншът се оплаква, че това значително ще подкопае маржовете на печалбата.

Секторът бе тежко засегнат през 2016 г. след серия от бомбени атентати, неуспешен опит за преврат и криза с Москва, след като Анкара свали руски самолет при сирийската граница.

Много фирми бяха принудени да свалят цените, за да привлекат посетители и данните сочат, че средните разходи на турист все още са с една трета под върховото ниво от 974 долара през 2013 г.

Новият данък ще бъде плащан ежемесечно от октомври и ще засегне всички заведения, предлагащи настаняване, храна и напитки, туристическите агенции и частните оператори на летища и терминали. Той ще бъде плащан на новосъздадената Агенция за насърчаване и развитие на туризма, като се очаква да генерира около 150 милиона евро годишно за агенцията, казват представители на сектора.