Заради руската агресия круизните кораби избягват Черно море

През 2018 г. не е акостирал нито един кораб

Круизните компании продължават да не припарват до Черно море заради несигурната геополитическа обстановка след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., пише в. "Телеграф".

През 2017 г. у нас са акостирали два круизни кораба. През 2018 г. е записан тотален антирекорд с нито един кораб. През предстоящия летен сезон пък той ще е само един.

В същото време при последната силна година за круизния туризъм в Черно море, 2014 г., на пристанище Варна са акостирали 36 кораба с близо 30 000 туристи.

Средно до кризата в Крим те са били 25 на сезон. През 2013 г. пък е имало рекорден случай, в който във Варна са приети четири кораба в един ден.

Приходите през 2014 г. от круизен туризъм са били 1,5 млн. лева само под формата на пристанищни такси. Тук не се включват разходите на туристите за храни, напитки, туристически атракции и входове в културно-исторически забележителности и музеи. Така пропуснатите ползи за икономиката ни от липсващите круизни кораби през последните пет сезона плюс настоящия надминават 10 млн. лв.

Първият засега круиз, който е заявен за Бургас, е за пролетта на 2021 година, когато се очаква там да хвърли котва най-голямата частна жилищна яхта The World.