За пръв път: "Булгаргаз" обявява конкурс за доставка на газ, който не е от Русия

За пръв път в своята история „Булгаргаз“ обявява конкурс за доставчик на природен газ, който не е от Русия. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Николай Павлов, цитиран от Нова телевизия.

„Обявихме търг на 15 март. Това е първата процедура, която „Булгаргаз“ обявява, за покупка на природен газ извън Русия. Там има ясно разписани критерии и изисквания към участниците. Всички са поканени да представят своята оферта“, каза Павлов. Според него това е „нещо ново и важно, което ще бъде в интерес на българските потребители“.

Що се отнася до виртуалната точка на доставка количествата са приблизително 144 млн. куб.м. и те са изцяло съобразени с възможностите за съхранение в Чирен. На въпрос защо „Булгаргаз“ пуска този търг точно сега, Павлов отговори, че в момента са налице условия за покупка на „синьо гориво“ на по-ниска цена. Той уточни, че има възможност за доставка от Румъния или Гърция.

На днешното заседание на КЕВР държавното дружество официално поиска „синьото гориво“ да поскъпне по-малко от 1% от 1 април тази година. Най-вероятно комисията ще удовлетвори желанието му. Ако това стане, няма да има повишаване на цената на парното и електроенергията, увери председателят на КЕВР Иван Иванов. По закон, за да скочи цената на парното и топлата вода, исканото и одобрено от КЕВР поскъпване от обществения доставчик трябва да е над 5%.