Финансисти: Данъците в България са регресивни

Плоският данък увеличава неравенството, облагаемият минимум ще реши проблема с регресията, смятат експерти

Плоският данък увеличава неравенството. Проблемът при нас е, че се забатачихме с този пропорционален данък, както е по-правилното му наименование. Това коментира пред БНТ икономистът Виктор Йоцов относно това дали трябва да отпадне плоския данък.

,,Истината е, че данъците в България са регресивни, а не пропорционални. Тежестта пада повече върху по-бедните слоеве от обществото. Имаме пропорционален данък върху доходите на физически лица, но има таван и на осигуровките. Цялата ни система е регресивна всъщност'', отбеляза Йоцов.

,,Има данък върху доходите, върху корпорациите. Когато се говори за плосък данък, това означава, че трябва да се плаща един данък, докато при нас не е така'', допълни още икономистът. ,,Според мен решението е в облагаемия минимум, който ще реши въпроса с регресията. Може би трябва да е в размер на минималната заплата, тоест около 510 лева'', каза Йоцов.

,,Една от основните функции на данъка е социалната. Няма как да бъде избегнато преразпределението. Данъците в България до голяма степен подпомагат неравенството'', подчерта още веднъж специалистът.

,,Не мога да приема тезата, че пропорционалното облагане увеличава неравенството, то го запазва'', заяви по темата финансистът Емил Хърсев. ,,Считам, че трябва да има по-голям данък за онези, които получават по-големи доходи. След като искате богатите да плащат, защо не облагаме луксозните придобивки като яхтите и черния хайвер?'', коментира Хърсев.

Той подкрепи тезата на своя събеседник, че облагаемият минимум ще реши проблема с регресията. ,,Макар да има известни спорове по идеята, решенията трябва да се търсят там, където могат да бъдат намерени'', заключи Хърсев.