Икономист: Притеснява ме, че нито една група няма да протестира заради бюджет 2020

А в него има място за промени, заяви Петър Ганев

Петър Ганев

Петър Ганев

Фокусът на Бюджет 2020, както и в предишни години, е доходите. Това е нормално, но ме притеснява, че нито една група няма да протестира заради този бюджет. А в него има място за промени. Това каза в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия икономистът Петър Ганев.

Бюджетната политика трябва да се прави, като се има предвид, че има известно икономическо забавяне и рецесията може да дойде по-рано от очакваното, може да дойде бурята, заяви Ганев.

Той коментира и предложението на Института за пазарна икономика 20% от приходите от облагането на доходите на физическите лица да бъде автоматично преотстъпвана към общините, като "парите следват личната карта".

Не бива да заменяме дебата за регионите с дебата за вдигане на данъците. Ние не просто не искаме да вдигаме местните данъци, но имаме и солиден аргимент – едно е да облагаш имуществото или земята, друго е да обвършеш приходите в общинския бюджет с икономическата активност. Искаме да обвържем всяко ново открито работно място с повече пари за общината. По този начин кметът ще има стимул да се бори със зъби и нокти за повече новооткрити работни места в конкретната община, посочи Ганев.

Не мисля, че има повече корупция на местно ниво – където се харчат пари, винаги има корупция и неефективност. Навсякъде се краде и това трябва да бъде контролирано. Не трябва да забравяме, че неравенството между регионите е икономическо – че в София всички работят, а в Монтана има много безработни. Неравенството е в икономиката – в зависимост от това къде има и къде няма работни места. Това е нищета за всички общини, защото има изравнителна субсидия, каза още Петър Ганев.