Илиана Иванова: Приемането ни в Шенген е приоритет на ЕК и мой приоритет

Скопие ще започне преговорите за членство, когато изпълни критериите

Илиана Иванова

Илиана Иванова

Приемането на страната ни в Шенген остава приоритет на тази Европейската комисия и лично на новия български еврокомисар Илиана Иванова. Това заяви самата тя в интервю за БНТ. Днес е първият ѝ работен ден в Европейската комисия.  

"През последните 12 години България изпълнява абсолютно всички критерии за приемане в Шенген. И позициите и на ЕП и на ЕК са много ясни и много силни. Може би вече дори се уморихме да казваме колко добре опазваме границите и колко добре спазваме шенгенските правила. Мисля, че едно добро нещо, което беше казано ясно миналата седмица в Страсбург от председателката госпожа Урсула фон дер Лайен, е приносът на България и Румъния към шенгенското пространство и към опазването на нашите граници. Така че това остава важен проиротет за ЕК и лично за мен и ние ще продължим да отстояваме тази тема във всички срещи, във всички разговори, докато това стане факт." - посочи Иванова. 

Новият еврокомисар смята, че България има да наваксва по отношение на финансирането на иновациите и технологиите, но в същото време имаме суперкомпютър и експерти по изкуствен интелект, които могат да ни направят по-конкурентноспособни не само в Европа, но и в света.  

"Мисля, че това беше много важен приоритет. Особено на изключително важната роля на суперкомпютрите в процеса на насърчаване на стартъпите и осигуряването на достъп на новите иновативни старт ъп компании до суперкомпютрите и изкуствения интелект, за да имат повече възможности на европейския и световния пазар. И тук е хубаво да кажем, че когато имаме такива примери като суперкомпютъра в България, трябва да се гордеем с това и да използваме тази възможност за повишаваме нашата конкурентноспособност." – смята Иванова. 

За отношенията със Северна Македония и приемането на страната в ЕС тя е категорична, че изключения не са възможни. Скопие ще започне преговорите за членство, когато изпълни критериите за това и промени конституцията си. 

„Разширяването е другият важен приоритет, който беше споменат миналата седмица. Критериите са много важни и те важат за всички с еднаква сила. Всички държави, които вървят по пътя на присъединяване, поемат конкретни ангажименти. В случая със Северна Македония имаме ангажименти за промени в конституцията, имаме два протокола към договора за Добросъседство и приятелство, които трябва да бъдат изпълнени. Правилата са ясни. От страна на Комисията няма и не може да има изключения. Няма как Комисията да свърши работата на страните-кандатки.“ – отбеляза Илиана Иванова. 

Тя ще работи по няколко направления в ресора, който й е възложен като еврокомисар - иновациите, научните изследвания, културата, образованието, младежта и спорта. 

"Колкото е сложен, толкова е и стратегически този ресор. Говорим за над 120 млрд. евро за целия период на многогодишната финансова рамка, така че започвайки от бюджета и търсене на начини за допълнително финансиране - това ще бъдат част от приоритетите. Не само европейското финансиране, но и националното, затова трябва да работим допълнително с държавите-членки. България направи много в тази посока, но все още има какво да наваксва, за да бъдем част от държавите най-активни иноватори в Европа. И разбира се трябва да работим за задържането на кадрите - изследователи, учени, които да работят и останат в Европа." - коментира Иванова. 

Очаква се първото ѝ посещение като еврокомисар да бъде в София. 

"Ще говоря с министър-председателя, вицепремиера, президентството, училищата и всички заинтересовани страни. Идеята е от моя страна да заявя искрено желание да работим заедно. Когато работим заедно, можем да постигаме успехите, към които се стремим." – категорична е тя.