Защо и Амнести станаха путинофили след войната срещу Украйна?

Юлиана Методиева

Руският президент Владимир Путин има стотици хиляди приятели в България. Приятели, споделящи убеждението как да се живее по източно-азиатския модел е окей. Заплащането на любовта към Владимир Владимирович е обиден и манипулативен въпрос. По-същественият е с какви всъщност средства диктаторът владее човеците.

Ето какви.

Международната организация Амнести Интернешънъл се ползва с незаобиколим авторитет. Доста хора по света съдят за размера на своето злощастие според докладите им. Ако полицаи са пребили някого, а съдът не му е осигурил справедлив съдебен процес, остава Амнести. В прессъобщенията му сексуално палави министри, корумпирани прокурори и разпасали се медии, са приковани на кръста с пирони като Христос. Само че…Амнести не е светец.

Вече не е!

През юни наблюдателите на организацията отиват да проучат нещата на бойното поле в Харков. Мигновено написват доклада си как руснаците използват касетъчни бомби. Разследвали са 41 нападения. Още тогава се прокрадват и обвинения срещу Украйна. Украинските войски също "често са извършвали нападения от жилищни райони, излагайки на риск живота на цивилните там. "Това е нарушение на международното хуманитарно право, но по никакъв начин не оправдава повтарящите се безразборни нападения от страна на руските войски", казват правозащитниците, базирани в Лондон.

Месец по-късно обективността на Амнести леко съвсем се…путинизира. Други негови наблюдатели отиват освен в Харков и в Николаев. Както си му е редът, те инспектират обектите на удари, интервюират оцелели, свидетели и роднини на жертви на атаки. В публикувания в началото на август доклад, тези лаици по военно дело отбелязват, че са извършили дистанционно наблюдение и анализ на оръжията. И…какво мислите открили? Ни повече ни по-малко открили доказателства за нанасяне на удари от украински сили от жилищни райони(!), както и за базиране в цивилни(!) сгради в 19 града и села в регионите! Лабораторията за кризисни доказателства на Амнести анализирала сателитни изображения и потвърдила „някои от инцидентите“. А именно, военните на президента Зеленски създали бази и използвали оръжейни системи в жилищни райони - включително в училища и болници!

Потрес, наистина, потрес!

Можем да си представим как Владимир Путин потрива ръце. В тефтера с прегрешения на Украйна, освен дето си е записал толкова и толкова Бандеровци колят и бесят, толкова и толкова нацисти, сега прибавя и как украинската армия направо подритва като скъсана футболна топка международното хуманитарно право и  превръща цивилни обекти във военни цели! Путинофилите пък по цял свят греят от щастие. И полковникът от КГБ и неговите милиони фенове, са улеснени от Амнести да подредят картината на войната така. От една страна, руската армия нахлува в суверенната земя на Украйна, изстрелва всеки ден ракети, бомби и друг убийствен арсенал по жени и деца. Опожарява, изнасилва, разрушава университети и паметници на културата. От друга страна, нападнатото, убивано и изнасилвано украинско човечество се отбранява както може, но - размахват му пръст от Лондон, не може всякак!

Журналисти, в това число и български, които правят репортажи от терена на войната, описват ужаса на бягството от родните къщи на украинците. С какви мъки се извеждат болните от болницата под ударите на Путиновата армия. Понякога обаче украинските мъже и жени не искат да напуснат жилищата си. Защо ли? Защото това са техните домове, където са рисунките на децата им, заедно с играчките и семейните албуми. Случва се човек да предпочете да умре физически, но да спаси душата си от изневяра на паметта на фамилията си! 

Разправяли са ми, как украински военни казват на цивилните от градове и села, вървете, ще слагаме тук ракетни установки, опасно е! Не помръдвали. До една болница пък трябвало да направят военен склад. Лекарите не могли съвсем да изведат всички. Имало тежко болни, ако ги откачат от системите, все едно ги хвърлят живи в гроб…

Амнести Интернешънъл е авторитетна организация, колкото всеки може да мечтае за славата й. Но, високомерните й инспектори,

опаковат загриженото си описание на войната в Украйна в неадекватно едри думи.

Гледали още преди да е изсъхнало мастилото, както се казва,  да публикуват прессъобщението си. В него се подчертава, че не знаели(!) украинската армия да е поискала или да е помогнала на цивилни да се евакуират! Това е стрелба в упор между очите на Володимир Зеленски. Да му мислят европейските и американските му приятели!

Толкова бързали от Амнести да оповестят своите заключения, че писали до украинското министерство на отбраната за констатациите си на 29 юли. Обаче… към момента на публикуването министерството все още не е отговорило!