Илияна Йотова брани Радев: Беше достатъчно ясен с аргументите и мотивите си за Гешев

Не трябва да се оказва политически натиск над ВСС

Илияна Йотова

Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова защити държавния глава Румен Радев, който не подписа избора на Иван Гешев за главен прокурор. Припомняме, че кандидатурата му беше подкрепена от ВСС. Йотова заяви пред БНТ, че президентът бил достатъчно ясен с аргументите си и представил честно и откровено  мотивите си. Тя допълни, че не трябва да има опити за влияние над Висшия съдебен съвет. 

"За нас българите, които не са територията на страната в момента по една ли друга причина: трайно или временно, не са „другите българи“, те са част от нашия народ и тези връзки трябва да се съхраняват", каза още Йотова.

Тя посочи, че сред основните й приоритети е съхраняването на българската идентичност и развитие. „От далечните провинции в Чако, Аржентина, където има българска емиграция още от края на 19 век, през САЩ, Западна Европа. Когато си поговорите с българските общности във Франция и Германия, тези хора не се считат за емигранти. Едно от хубавите неща след присъединяването ни към ЕС е точно това свободно движение на хора, на граждани. Но българите не се чувстват емигранти. Те живеят с идеята, че това е временно, намерили са някаква цел, някакъв аргумент да не са в България, но с идеята да се върнат“, допълни вицепрезидентът.