Илияна Йотова: Очаквах повече от дебата между водещите кандидати за шеф на следващата ЕК

Илияна Йотова

Илияна Йотова

"Очаквах повече от ключовия дебат между водещите кандидати за председател на следващата Европейска комисия, който се проведе късно снощи в пленарната зала на Европарламента в Брюксел." Това написа в личния си профил във Фейсбук, вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

Ето и пълния текст на публикацията:

Очаквах самокритична и правдива оценка на отиващия си мандат на евроинституциите. Видях така необходимия дебат за големите политики на Европа, но конкретни въпроси, които интересуват мнозинството европейци, не получиха отговор.

Всички говориха за последствията от миграционната и бежанската криза, но никой не посочи решения. Всички говориха за европейски ценности, но никой – за опасността от загуба на воювани с десетилетия човешки права. Всички говориха за битка с бедността и младежката безработица, но никой не каза как тя да бъде спечелена. Никой не изтъкна друга много важна битка – тази срещу тероризма. Кандидатите за следващ председател на ЕК не ни казаха дали са разбрали посланията на Брекзит. Тази тема отсъстваше от дебата.

Участниците не успяха да преведат на разбираем език идеята на европейския проект. Никой не каза как да се скъси дистанцията между европейските институции и гражданите. Очевидно не са осъзнали или не искат да осъзнаят какъв е основният дефицит.

Кой беше победителят? Потребителите в социалните мрежи, които ясно и категорично посочиха проблемите и необходимите решения.