Има четирима заподозрени за гаврата с 14-годишното момче в столичния автобус

Четирима заподозрени са задържани в столичното Първо РПУ заради нападението над 14-годишно момче, което беше принудително съблечено в автобус на градския транспорт, съобщи БНТ.

В петък ученикът беше оставен гол до кръста, защото е с екип на "ЦСКА", докато пътници и шофьорът наблюдаваха безучастно. Смята се, че нападателите са ултраси на "Левски".

Днес следобед момчето е било извикано в районното, където са му били показани записите от камерите от автобус 404, където стана инцидентът. Последвало е разпознаване на четиримата задържани. Засега те остават в ареста за 24 часа, но утре се очаква да им бъдат повдигнати обвинения, предаде Нова телевизия. Възможно е прокуратурата да удължи ареста им.

"Това е една изключително дръзка хулиганска постъпка, която, между другото, повдигна и много въпроси в обществото. Ние трябва да си свършим работата, но всеки един български гражданин трябва да има активна позиция по противодействие на такива деяния", коментира вътрешният министър Младен Маринов.

Днес бяха поискани и официални обяснения от шофьора. Той заявил, че не е настинал паник бутона, защото това се правело само в извънредни ситуации.

Стана ясно, че мъжът работи в столичния Градски транспорт от 19 години. Стилян Манолов - директор на гаража в "Дружба", го защити:


"Първоначално той дори не е разбрал какво се случва. Може да го видите на огледалото над него, което виждате, но всъщност е много трудно от неговата позиция, карайки автобуса, той да разбере конкретно какво се случва в задната част на автобуса".

От столичния автотранспорт заявиха, че всички водачи трябва да са инструктирани как да реагират при подобна агресивна ситуация. Веднага щом разбрал, че има някакъв проблем, шофьорът подал сигнал към диспечерския център. А сигналът към 112 е подаден от жена, която пътува в автобуса.

Междувременно в събота, няколко часа след грозната сцена в автобуса, осмокласникът печели сребърен медал на републиканско първенство по самбо. В неделя пък си завоюва трето място по сумо.

"Спортът ме учи на дисциплина, да имам приятели за цял живот, на гъвкавост, да се справям с трудните моменти", каза момчето.

Директорът на Държавното спортно училище "Ген. Владимир Стойчев" Борис Борисов допълни:

"Въпреки преживяната психологическа травма се представи на едно много добро ниво и ние сме горди и се радваме за което".

Ирена Филипова - зам.-директор на 122 ОУ, която се е застъпила за момчето, коментира:

"Това беше един чисто човешки дълг на жена, на родител, на човек, който трябваше да постъпи по този начин, а освен това ние в образованието имаме изграден механизъм за действие при критични ситуации".

Ваня Кастрева - началник на РУО - София, пък каза: "Когато става дума за дете, трябва да сме още по-чувствителни, защото реално през своите действия ние възпитаваме малките".

Според психиатъра Цветеслава Гълъбова емпатията, състраданието и съпричастността стават все по-чужди за обществото ни.

"Една подобна случка ще остане поредната, ще се пошуми, детето да му мисли, ще поработят с него психолози, някакси ще преодолее травмата, но ние като общество няма да мръднем и крачка напред. Виджаме всички, че цялото ни общество е сковано от страх", добави тя.