Имунолог: Едва когато много хора се разболеят от Covid-19, ще разберем колко е заразен този вирус

Логиката на науката е, че всички трябва да се разболеем, за да се оправим, посочи д-р Илиян Манойлов

д-р Илиян Манойлов

д-р Илиян Манойлов

„Бавно и спокойно напредваме. Разработването обаче е бавен процес, понякога отнема години, докато има готов краен продукт”. Това обясни за Нова ТВ д-р Илиян Манойлов, имунолог, който работи в екипа по разработването на ваксина за Covid-19 от Института по микробиология към БАН.  

„Грипните ваксини са много по-лесни и не са чак толкова ефикасни. Но когато става дума за инфекция, за която не знаем как се случва заразата, изработване на ваксина е трудно“, добави той.

Според Манойлов едва когато много хора се разболеят от коронавирус, тогава ще се разбере колко е заразен този вирус. На този етап има много неизвестни.

Той обясни, че е логично за подобна инфекция  да обхваща повече хора. Единствено социалната изолация беше важна, за да не се разпространява вируса. Но ние не можем да се предпазим от вируса, когато хората започнат да общуват.

"Логиката на науката е, че всички трябва да се разболеем от вируса, за да можем да се оправим. Но логиката на държавата е различна – да опазим хората", посочи ученият.

Той открехна и малко завесата за това как точно се изработват ваксините.

Хора си играят все едно на компютърна игра, след компютърната симулация се свързваме с фармацевтични фирми. След това цялата  информация се сглобява отново с помощта на компютъра. Тук обаче нямаме Covid-19, защото е опасно, когато се срещнем с концентриран вирус. Изключително много време отнема и тестването на самата ваксина. Първо това става върху клетки, след това се тества върху мишки и чак тогава върху хората, обясни д-р Манойлов.