Имунолог: Не подценявайте Омикрон, той удря тежко вътрешните органи

Той може да доведе до сериозна инвалидизация, дългосрочни последствия като преждевременни сърдечно-съдови заболявания, предупреждава Георги Маринов

"Омикрон се очакваше дълго време, но не се очакваше да се появи толкова рязко и изведнъж , а по скоро да се появи постепенно", каза пред БНР еволюционният имунолог Георги Маринов от Университета в Станфорд, Департамент по генетика.

"Омикрон е първият вариант, който не се придържа към тенденцията досега да протича по-тежко като заболяване. Това се дължи на един много странен ефект на молекулярно ниво. Сега в момента вирусът атакува само клетки, които експресират рецептор и не полза протеаза, поради това по-малка част от хората изпадат в тежка дихагелна недостатъчност.

Но това не означава, че няма по-високи нива на инфекция в останалата част на тялото. Тъй като ние се фокусираме само върху дихателните пътища, но вирусът сега е много по-заразен. Има по-тежко засягане на сърце, бял дроб, ендотела на кръвоносните съдове, но това просто сега никой не го гледа.

Спрямо Делта варианта Омикрон е по-лек, но спрямо Уханския той е горе-долу със същата тежест. Просто много хора са ваксинирани или преболедували, затова се кара по-леко", поясни Маринов.

Маринов определи информациите, че в Кипър има регистрин случай на Делтакрон - мутация между Делта варианта и Омикрон, като фалшиви новини.

Делтакрон - нов вариант на коронавируса е открит в Кипър
Според имунолога неваксинираните хора винаги са по-уязвими, включително и към Омикрон, а защитата на преболедувалите също се изчерпа.

"Това което се извършва в момента, е ужасяващ акт на биотероризъм от страна на повечето правителства в момента спрямо собственото им население. Ние имаме вирус, за който знаем, че при предишните си версии причинява сериозни увреждания на вътрешните органи, причинява увреждания на мозъка, предизвиква диабет, мозъчна недостатъчност и други. Сега идва версия на вируса, за която знаем, че не атакува толкова тежко алвеолите и причинява по-малко директна смъртност от остра дихателна недостатъчност. Но ние нямаме никакви данни какво причинява върху вътрешните органи, върху мозъка...

Логично от начина му на разпространение е да предположим, че ще причини тежки проблеми върху вътрешните органи, което ще доведе до сериозна инвалидизация, дългосрочни последствия като преждевременни сърдечно-съдови заболявания. И в този случай ние решаваме, че Омикрон е естествена ваксина и че е краят на пандемията, че трябва всички да се заразят... Това е чудовищно", заяви имунологът.

Според Маринов най-добрите мерки са били взети през март 2020 година. По думите му правителствата след това не са предприели никакви противоепидемични мерки, които да запазят десетки хиляди случаи на смърт от Covid-19.

По думите на Маринов следващият вариант няма да е произволен на Омикрон, а може би на оригиналния Ухан, но ще има свойствата да избягва от имунетата и на двата - на Омикрон и на Ухан, като по-вероятно е да произтича по-тежко.