Инж.Цветомир Жеков: Столичния район „Изгрев” не заслужава да получи червено управление

В бъдещия мандат ще покажа, че изводите, които съм си направил, са по-солидни и от най-тежките критики, казва пред Faktor.bg кандидат за кмет от ГЕРБ/СДСна район Изгрев

Инж.Цветомир Жеков

Инж.Цветомир Жеков

 Интервю на Васко Василев


- Г-н Жеков, в неделя балотажът в софийския район "Изгрев" е много оспорван. Смятате ли, че това ще увеличи още избирателната активност?

- На първият тур в нашия район активността беше най-висока в София, почти 50%. Това показва отношението и енергията на гражданите. Ще приветствам, ако активността се увеличи още. Това прави изборите легитимни, а и повече глави мислят по-добре. Високата активност и многото кандидати доведе до голямо разслоение на гласовете, това от своя страна засилва интригата. Сега на балотажа изборът е по-лесен. Затова моят призив е: ГЛАСУВАЙТЕ и ИЗБИРАЙТЕ ! На мен лично позицията „не подкрепям никого“ не  е убедителна. 

- Битката се очертава да бъде добре позната - между СИНЬО и ЧЕРВЕНО. Ще има ли спомени от миналото?

- Да, действително в неделя нещата ще бъдат дежа вю. Исторически район "Изгрев" е бил винаги голямо предизвикателство пред демократичните сили. Изборът, който ни предстои в неделя, действително е добре познатия от миналото сблъсък. Това ме кара да се чувствам още по-отговорен за победата. Нашият район не заслужава да получи червено управление. Считам, че приказките за промяна на модела може да звучат добре, но ще доведат до голяма беля, която много добре помним през годините. Разделението на десницата доведе до тази ситуация. Сега е необходимо активно и отговорно да я коригираме. Мнозинството бюлетини с номер 68 в урните ще бъдат за мен допълнителен стимул да вървя напред с доверието на хората. От своя страна мога да обещая, че опитът и всичко, което се случи в нашия район през тези години, ме амбицира да коригирам грешките си и да бъда близо до своите избиратели. 
Не пожелавам на никого в понеделник да се събуди в червения район "Изгрев".

- Критиките на опонентите към Вас за миналия мандат са в основа на кампанията. Все пак при Вас беше и „Апартаментгейт“?

- „Апартаментгейт“ беше мощна кампания няколко месеца преди изборите, която постигна целта си – да конфронтира част от гражданите с ГЕРБ. Моралната страна на проблема е ясна на всички. Трябва да се знае, че това са частни сделки, не е редно да се приписват на общинската управа, тя не е забъркана в тях. Търговията с влияние, която е главният инструмент на този скандал, надхвърля нивото на администрацията. Ясно ми е, че греховете трябва да се заплащат, но тук виждам злоупотреба с грехове и несправедливи обвинения.  Ясно ми е, че критиките за застроените градинки, за строителството, което притеснява съседите, за ред други по-едри или по-дребни проблеми често пъти имат основание. Тези неща оставиха много огорчение в душата ми, но това си е моя грижа. В моя бъдещ мандат ще покажа, че изводите, които съм си направил, са по-солидни и от най-тежките критики.

- Вашия опит може ли да бъде гаранция за успешен нов мандат?

- Понякога се учудвам на амбицията на моя конкурент, който идва от област, в която администрирането е ограничено и едва ли си дава сметка за проблемите, които има тук. Сблъсках се с много неща през тези години и чувствам, че все по-добре се справям, но в началото не беше никак лесно. Районният кмет е позиция, едновременно с много функции и същевременно често пъти те поставя в ситуации с вързани ръце. Първите години ми беше много трудно да чувствам близки хората, които идваха при мен и да  приемам техните болки като собствен ангажимент. Това качество действително ти дава само опитът. Другото, което е много важно е да се ориентираш в административната „джунгла” на общината и да намираш най-прекия и правилен път. Нашата районна администрация работи добре и мисля, че имам определена заслуга за това. Разберете ме, не властовата позиция или облагите са ми основната мотивация. А защото знам много неща и искам да бъда полезен за хората, чувствам се техен длъжник. Мразя корупцията и ще докажа, че мога да се боря с нея. 

cv_jekov.jpg