Иран ограничава международните инспекции на ядрените си съоръжения

Иран официално  ограничава международните инспекции на ядрените си съоръжения, съобщава държавната телевизия на страната, цитирана от AP. Така Техеран се опитва да окаже натиск върху европейските държави и администрацията на американския президент Джо Байдън да премахнат осакатяващите икономически санкции и да възстановят ядреното споразумение от 2015 г.

Държавната иранска телевизия не дава повече подробности за мерките, които страната ще предприеме.

Ходът на Иран за ограничаване на международните инспекции подчертава обезсърчителната задача, пред която е изправен Байдън, докато се опитва да обърне политиката на Тръмп и да се върне към сделката, най-важният пакт между Иран и големите световни сили от ислямската революция през 1979 г., отбелязва АП.

"Законът влезе в сила от тази сутрин", заяви иранският външен министър Мохамад  Зариф, като повтори, че Иран вече няма да споделя кадри от наблюдение на ядрените си съоръжения с агенцията на ООН.

„Никога не им давахме видео на живо, но записи се даваха ежедневно и ежеседмично“, коментира Зариф за достъпа на МААЕ до информацията, записана от мониторите на камерите.

„Записите на нашата програма ще се съхраняват в Иран“, допълва той.

Организацията за атомна енергия на Иран, гражданската ядрена агенция на Техеран, обещава да пази записите в продължение на три месеца, след което да ги предаде на МААЕ, но само ако бъде предоставено облекчение на санкциите. В противен случай Иран ще унищожи записите.