Испания първа ще опита четиридневна работна седмица

Пилотният проект ще се ръководи от експертна група с представители на правителството, профсъюзи и бизнес лобита

По-рано тази година лявата партия „Мас паис“ обяви, че правителството е приело предложението й да тества идеята за четиридневна работна седмица. Оттогава се провеждат дискусии, а следващата среща се очаква да се състои през следващите няколко седмици, съобщава „Дойче Веле“.

„С четиридневната работна седмица (32 часа) започнахме истинския дебат на нашето време“, каза в Туитър в началото на февруари Иниго Ерехон от „Мас паис“. "Това е идея, чието време е дошло", каза той.

Според британския вестник „Гардиан“, въпреки че точните подробности за пилотния проект ще бъдат финализирани с испанското правителство, „Мас паис“ е предложил тригодишен проект на стойност 50 милиона евро, който ще позволи на компаниите да тестват намаляването на часовете с минимален риск. Разходите за включване на бизнеса в четиридневната работна седмица, например, могат да бъдат покрити 100% през първата година, 50% през втората и 33% през третата.

„С тези данни смятаме, че могат да участват около 200 компании, с общо между 3000 и 6000 работници“, казва Хектор Техеро от „Мас паис“. "Искаме да има реално намаляване на работното време и без загуба на заплати или работни места", добави той.

Партията предлага пилотния проект да се ръководи от експертна група, включваща представители на правителството, профсъюзи и бизнес лобита, които също ще помогнат за анализ на резултатите.

Техеро изчислява, че проектът може да бъде стартиран още през есента, отстъпвайки място на първата национална инициатива за намаляване на работното време, откакто Франция започна да се придвижва към ограничаване на работната седмица до 35 часа през 1998 г. "Испания ще бъде първата страна, която се ангажира с тест от тази величина ", каза Техеро. "Пилотен проект като този не е предприет никъде по света", допълва той.

„Мас паис“ очаква е отзвук от опита на „Software Delsol“, компанията в Южна Испания, която миналата година стана първата в страната, която внедри четиридневна работна седмица. „Видяха намаляване на отсъствията, производителността се повиши и работниците казват, че са по-щастливи“, обобщава Техеро.

От Нова Зеландия до Германия идеята набира популярност в световен мащаб. Приветствано от своите защитници като средство за повишаване на производителността, подобряване на психичното здраве на работниците и борба с изменението на климата, предложението придоби ново значение, тъй като пандемията изостря въпроси, свързани с благосъстоянието, прегарянето и стреса, съчетаване на професионалния и семейния живот, посочва БГНЕС.