Испански вестник с възхитителна реклама за България

''La Vanguardia'' публикува днес обширен материал за страната ни

Електронният вариант на испанския ежедневник ''La Vanguardia'' публикува днес обширен материал за страната ни и по-конкретно за красотата и величието, които притежава Рилският манастир.

В статията на Виктор Вивес Рилският манастир е описан като бижуто на православната църква и люлка на Възраждането, както и най-прочутият исторически, културен и архитектурен паметник в нашата родина.

,,Център на духовния живот на българите още от времето на средните векове, днес Рилският манастир представлява крепост на националната им идентичност. Бидейки част не само от националното, но и от световното културно наследство, манастирът, сгушен в планината Рила, е една от най-големите забележителности в страната, посещаван годишно от близо един милион души'', пише в текста си Вивес, допълвайки, че гледката към него е ''пир за очите на всеки турист''.

В статията на испанския журналист е представена историята на манастира, за неговите стенописи, за Хрельовата кула, както и кратка справка за житието на Св. Иван Рилски.

Манастирът е построен през X век от последователите на Св. Иван Рилски, който е покровител на България и българите и считан за първия отшелник в страната, разяснява за аудиторията си изданието.

Съборният манастирски храм ''Рождество Богородично'' пък е представен като ''българският Йерусалим''.

Разбира се, в статията има и галерия от десет снимки, доказващи красотата и духовното великолепие на Рилския манастир.