Испанският футболист, който отказа да се тества за коронавирус: Не мисля за парите, а за здравето на дъщерите ми

Рафаел Хименес

Рафаел Хименес

Испанският футболист, който отказа да се тества срещу коронавирус като част от първа фаза за завръщането на спорта в страната, защити решението си и обеща да не получава заплата, докато бойкотира тренировките и мачовете.

Докато играчите в първите две дивизии подновиха тренировки в сряда и започнаха да се подлагат на тестове преди евентуално завръщане през юни след двумесечна пауза заради пандемията от COVID-19, бранителят на Кадис Рафаел Хименес, познат като Фали, остана в дома си. „Страхувам се да не заразя някого, това ще ме съсипе и аз мисля за здравето преди парите. Опасявам се за здравето на дъщерите ми и моето семейство. Аз бях първият човек, който каза, че няма да получава заплата за този период, и дори за това време да влезе в банковата ми сметка, ще го върна“, каза 26-годишният играч за испанското радио Cadena Ser.

Кадис в момента води в Сегунда Дивисион и е на път да спечели промоция в Ла Лига за първи път от 15 години насам, когато първенството вероятно бъде подновено през юни, след като бе преустановено през март поради глобалната криза, която отне живота на над 26 000 души в Испания. Фали открито разкритикува плана за завръщане в затворени стадиони, който има подкрепата на местното правителство, и който според организаторите е важен за гарантирането на финансова подкрепа за спорта. Хименес е първият играч, отказал да се тества, въпреки че хора от играещия и треньорския щаб на първодивизионния Ейбар изразиха опасенията си относно завръщане към тренировки по-рано тази седмица.

Ла Лига сподели, че разбира тревогите на играчите относно завръщане към работа, но футболът при стриктно спазване на протокола е непомалко опасен от това да отидеш до супермаркета. Президентът на Кадис Маноло Вискано сравни нежеланието на Фали да поднови тренировки с контузия, и заяви, че няма да го наказва заради становището му. „За нас, Фали е контузен и ние трябва да му помогнем, искаме той да се завърне. Бих искал да го видя обратно в тренировъчния процес, но разбирам неговата позиция и няма да го глобяваме заради нея“, каза Вискано за радио Marca. В сравнение с Фали, футболистът на Севиля Неманя Гудел призна, че е щастлив от постепенното завръщане към нормален ритъм. „Не се страхувам изобщо, имам пълно доверие в клуба. Трябва да спазваме мерките, но съм наистина развълнуван относно подновяването на тренировките“, сподели сърбинът за радио Canal Sur. /БГНЕС