Испанският съд разреши на първа инстанция екстрадирането на Арабаджиеви

Очаква се на втора инстанция съдът да се произнесе през май

Маринела и Ветко Арабаджиеви

Маринела и Ветко Арабаджиеви

Испанският съд вече се е произнесъл на първа инстанция по случая на сем. Арабаджиеви и е разрешил те да бъдат екстрадирани у нас. Решението на втора инстанция се очаква през май.

Съпрузите Арабаджиеви са собственици на хотелите „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив, а от лятото на миналата година са с обвинение за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари.

„Имаме готовност да приключим делото в максимално кратък срок, има море от доказателства“, казват от нашата зам.-главният прокурор Иван Гешев пред БНТ.

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани на 7 март в градчето Кабрера де мар близо до Барселона по искане на българските власти. След бягството им от арест на Френската ривиера те се укриваха в жилището на българина Георги Семерджиев на Иберийския полуостров.

В ползвания от семейството имот в Испания са намерени 26 телефона. Интересните доказателства в тях са анализи на служители от Националната агенция за приходите „с кого могат да се разберат и с кого са близки“. В телефоните имало източници на информация за заместник-главния прокурор Иван Гешев и за съдии от Специализирания наказателен съд. Освен това са намерени и данни и за опити за укриване на доказателства.