Историк: На 24 май трябва да честваме българската култура и писменост, няма славянска писменост

В българска военна история има две пленени руски бойни знамена, но само едно от тях е пленено в бой - другото е донесeно в наша част от руски дезертьори. Плененото в бой знаме е на 265-а оренбургска пехотна дружина. Това става в една славна и зловеща битка в при Кара-Мурад в Добруджа, когато като лава върху руската пехота връхлита Втори ломски конен полк. Сражението е кърваво и жестоко, загиват 22-ма български кавалеристи и 400 руси, а 1000 са взети в плен, разказа журналистът Любомир Йорданов в предаването "Операция: История" на Bulgaria ON AIR. .

Втори ломски полк е бил елитът на нашата армия, но той е забравен по три причини. Първо е бил "царски" полк с патрон Нейно височество княгиня Мария Луиза, второ заради това пленено руско знаме за него не се говори по време на социализма и трето - като жандармерийска дружина е участвал при потушаването на Септемврийско въстание, което му лепва и етика "фашистки" полк.

На 24 май ние трябва да честваме Деня на българската култура и на българската писменост. Няма славянска писменост, защото няма някакъв общ славянски народ с общ език, има българска писменост, коментира проф. дин. Лизбет Любенова от БАН пред Bulgaria ON AIR.

Така както ние сме благодарни за Освобождението си на русите, така и те трябва да зачитат нашата роля за това, че пишат на българската азбука. 40% от съвременния руски е на основата на старобългарския език. Той им е оказал голямо влияние чрез богослужебните книги и апокрифите. Още през 80-те години на миналия век наши учени са имали достойнството да поставят този въпрос пред тогавашната съветска страна.

Във вените на руския цар Иван Грозни има и българска кръв. Тя е следствие на браковете на руските князе с византийски принцеси, а много от тях са от български произход.

Например великата византийска принцеса и поетеса Анна Комнина е внучка на българския цар Иван Владислав. Но при династиите не може да се говори за "национални" династии. Те са много смесени. Сакскобургите нямат българска кръв, но са били български царе.