ISW: Руските военни превръщат превзетата от тях Запорожска АЕЦ във военно укрепление

Руските военни превръщат превзетата от тях Запорожска АЕЦ във военно укрепление, се казва в последния доклад на Института за изучаване на войната (ISW).

На видео, заснето с дрон от Bellingcat, се вижда, как руска военна техника се придвижва по територията на станцията и влиза в сградата на първия от шестте реактора Руските сили са изкопали траншеи около АЕЦ и, вероятно, са оборудвали огневи позиции.

От началото на юли руските войски многократно обстрелват най-близкия град Никопол от позиции, които се намират вътре или в близост до централата.

"ISW продължава да смята, че руските сили използват заплахата от ядрена катастрофа, за да отслабят решимостта на Запада да оказва военна помощ на украинските въоръжени сили", се казва в текста.

От ISW съобщават, че информацията за плановете на руското командване да унищожи запорожската АЕЦ е лъжлива и отвлича от проблема за ползването та АЕЦ като военно укрепление.

Няколко агенции публикуваха скрийншот от руската социална мрежа "ВКонтакте", на които се "цитират" думите на руския командващ окупационния гарнизон генерал-майор Валерий Василиев, че станцията е минирана и ще бъде "или руска земя, или изпепелена пустиня".

От руското МО отбелязват, че в конкретния момент Василиев се е намирал в Узбекистан.

Превод: Faktor.bg