Италианска филмова звезда влиза в политиката на 95-годишна възраст

Джина Лолобриджида

Джина Лолобриджида

Италианската филмова легенда Джина Лолобриджида е в болница със счупена бедрена кост след падане у дома си вчера, съобщи телевизия RAI. За злополуката е потвърдил първо пред La Presse адвокатът на кинозвездата Антонио Ингроя.

95-годишната актриса е била транспортирана в римска болница, където ще бъде оперирана в понеделник. „Тя е добре, снощи се чух с нея – гледаше филм по телевизията“, разказал е Ингроя. Интервенцията, на която ще бъде подложена, е типична за фрактури на бедрената кост и лекарите преценяват, че е възможна, независимо от напредналата възраст и сърдечните проблеми на Лолобриджида, пише segabg.com.

В момента актрисата има назначен от съда помощник администратор, който управлява активите ѝ, тъй като дългогодишният ѝ личен асистент Андреа Пиацола е разследван за измами. Източници, близки до Лолобриджида, обаче твърдят, че Пиацола и сега е до болничното ѝ легло, въпреки че синът на звездата го обвини, че е ограбил имуществото ѝ.

Преди няколко дни любимката на поколения италианци, които я наричат на галено „Лоло“, обяви влизането си в политиката като водач на листа от едномандатния избирателен район на град Латина на 62 км от Рим. На 25 септември тя ще се бори за кресло в Сената от името на новата популистка евроскептична партия „Суверенна и народна Италия“ (Italia Sovrana e Popolare – ISP), която е подкрепена от Комунистическата партия, „Социалистическа родина“, „Гражданско действие“ и други леви формации.

Джина Лолобриджида е една от най-влиятелните в световен мащаб кинозвезди през 50-те и 60-те години. Работила е с режисьори от ранга на Виторио де Сика, Марио Моничели, Пиетро Джерми, Мауро Болонини, Рене Клер, Кристиан Жак, Жул Дасен, Джон Хюстън, Кинг Видор и др. Филмографията ѝ съдържа повече от 60 заглавия, сред които „Фанфан лалето“, „Парижката Света Богородица“, „Красавиците на нощта“, „Други времена“, „Провинциалистката“, „Хляб, любов и фантазия“, „Голямата игра“, „Най-красивата жена на света“, „Куклите“... Около 45-годишната си възраст тя приключва активната си кариера в киното и се отдава на скулптурата, фотографията и журналистиката. Интервюира известни личности, сред които и кубинския комунистически лидер Фидел Кастро. При едно от инцидентните си завръщания на екрана, през 1988 г., актрисата се снима в телевизионния сериал „Римлянката“ по Алберто Моравия под режисурата на големия театрален режисьор Джузепе Патрони Грифи. В него си партнира с Франческа Делера. В края на 90-те Лолобриджида издига кандидатурата си за Европарламента, но не успява да събере необходимия брой гласове.