Италианска област с революционен ход срещу коронавируса - връща работници на работа с тест и лиценз за имунитет

Падуа.  Стратегията срещу коронавируса, подготвена от областта Венето, която вече повече от месец прави т.нар. „ тестове на килима"“ (106.238 са изпълнени от 21 февруари насам), се разширява. Сега регионът ще изпитва използването на кръвна плазма на  вече излекувани хора като допълнителна терапия, разрешена от Висшия институт по здравеопазване в болницата в Падуа (и Бреша). Предвижда се и план за домашно лекуване за позитивни и симптоматични лица с лекарства, приемани досега само в болница, съобщи corriere.it.

Вчера научно-техническият комитет на региона даде зелена светлина на "проекта за серологична диагностика Covid-19", който включва търсене на антитела в кръвта на 60 000 здравни работници от обществената система и 20 000 служители в старчески домове .

В проекта, координиран от вирусолога Джорджо Пал, се започва от персонала на болниците, защото здравните работници са изложени на по-голям риск. Тогава, на доброволна основа, работниците от производствените категории, които се надяват да се върнат във фирмата или фабриката си,  също ще бъдат тествани.

"Имаме бърз тест, с който да открием количеството на защитните антитела срещу Covid-19 в кръвта - обяснява Доменико Мантоан, генерален директор на здравеопазването на Венето. Това е комплект, произведен от китайска компания, валидиран от Университетите в Падуа и Верона с 90% надеждност: той ще ни позволи да идентифицираме имунитетите срещу инфекцията. Нека започнем с блок от 100 хиляди тестове. Засега сме уверени: през последните 4 дни се наблюдава забавяне на разпространението на вируса, видяхме го от стабилността на позициите, заети в ICU ".

Тестът е станал възможен с напредването на работата на професорите Марио Плебани (катедра по лабораторна медицина на болницата в Падуа) и Джузепе Липи (лабораторен анализ на болничния университет във Верона) . Ще се вземе проби, които ще бъдат анализирани с инструменти, използвани вече от болниците.

„Идеята е да се даде своеобразен лиценз за имунитет на субекти, при които ще бъдат открити коронавирусните антитела - обяснява губернаторът Лука Зая - и които следователно се заразяват с болестта, но се възстановяват. И те могат да се върнат на работа. Вече закупихме 732 хиляди бързи тестове ».

Индустриалците, които искат да възобновят  дейностите си, са готови да платят тестовете на своите служители. Впоследствие останалата част от населението ще бъде подложена на проверка, за да се установи дали е създаден или не  стаден имунитет и поне 60% от гражданите на Венето са защитени от Covid-19.
След напълно оперативно серологично изследване - изясняват от региона - трябва да се даде възможност за проследяване на група заразни лица, идентифициране на положителността извън времевия диапазон на молекулярния тест, наблюдение на пациентите в процеса на възстановяване и установяване на потенциалните рецидиви на заболяването.