Качокавало - гордостта на остров Сицилия

Италиански сирена, които трябва да опитаме

Италианската кухня е станала популярна в цял свят с многото видове паста, разнообразието от пици, вкусните брускети и не на последно място, с качествените си сирена. В различните региони на Италия могат да се опитат различни видове сирене, които се приготвят по характерен начин и могат да се съчетаят с най-различни продукти.

Сирената се разделят на три основни групи, според тяхната консистенция и продължителността на зреенето – те са твърди, полутвърди и меки. За твърди се приемат онези, които зреят над половин година, като те най-често се консумират настъргани. Полутвърдите са сирената, които узряват до три месеца, а меките сирена узряват бързо и се консумират пресни.

Ето и осем от най-популярните италиански сирена които задължително трябва да опитате:

Няма как да не започнем с добре познатото вече и в България Пармиджано Реджано (Parmesan, Parmigiano) или просто пармезан. Това сирене се добавя настъргано към гозбите – може да се сложи пармезан на различни видове пици, сосове за паста и др.

Моцарелата (Mozzarella) е следващият млечен продукт, който заслужава внимание – това е прясно сирене с плътна структура, често се сервира със салати. Моцарелата може да бъде използвана и като добавка – често се използва за пици и паста.

Рикотата (Ricotta) е сирене, което се произвежда от суроватка на овче или краве мляко и има сладникав вкус и гладка консистенция. Ако искате да го сервирате у дома, най-добрата компания за него са вината с плодов аромат.

Маскарпоне (Mascarpone) също е популярно сирене в България – има плътна и кремава консистенция. Сиренето често се използва в комбинация с горски плодове, смокини, а освен това е и незаменима част от десерта тирамису. Комбинирайте това сирене с шардоне или шампанско. Заради сладкия си привкус сиренето Маскарпоне може да бъде комбинирано с кафе или някакъв ликьор.

Пекорино (Pecorino) е овче сирене, произхождащо от Тоскана и има специфичен аромат и вкус. Сиренето е с твърда консистенция – подходящо е да се сервира с червени вина.

Горгонзола (Gorgonzola) е синьо сирене с кремообразна структура – характерно за него е, че колкото е по-неузряло, толкова по-лек е вкусът му.

Грана падано (Granapadano) е италианско сирене с твърда консистенция, а вкусът му е леко пикантен, солен и с много слаб орехов оттенък.

Проволоне (Provolone) е сирене с полутвърда консистенция, което може да отлежава в продължение на месеци – колкото по-дълго отлежава, толкова по-силен става вкусът му.

Таледжио (Taleggio) е уникално италианско сирене, което ще ви омагьоса с вкуса си. Приготвя се от пълномаслено краве мляко и се отличава с оранжевиката си кора и мека вътрешност.

Качокавало (Caciocavallo) е поредният италиански деликатес, който трябва да опитате при първа възможност. Качокавало е гордост на остров Сицилия и южния район Базиликата. Може да се приготви от краве мляко или смес от краве, овче и козе мляко.

Все още малко познато у нас, сирене Качокавало е едно от най-известните и скъпи италиански сирена. В повечето държави цената му е около 650 щатски долара за около 450 г продукт. Но вкусът му наистина си заслужава парите.

А и освен това то се явява вероятно най-доброто сирене, което можете да консумирате, ако сте седнали на чаша качествено червено вино. Ето какво е важно да знаете за сиренето Качокавало, защо то е идеално за компания на червеното вино и още кратка информация кои сирена на какви вина подхождат:

Името на луксозното сирене Качокавало се свързва с понятията "сирене на конски гръб", " конска стъпка" или просто "конско сирене".

В исторически план не е ясно кога точно то е започнало да се произвежда и се е предполагало, че се прави от мляко на кобила. По-вероятното твърдение обаче е, че след направата му, то се е оставяло да се отцежда, вързано върху прът и окачено от двете страни на конски гръб.

Сиренето Кочакавало вече е защитен оригинален продукт, който се произвежда от краве мляко, а в някои части на Италия от смесени краве, козе и овче мляко.

Това луксозно италианско сирене, което идеално пасва на червено вино, има необходимост да се остави да зрее поне 3 месеца.

(gotvach.bg)