Италиански турист с гневно писмо до Боил Банов и Ангелкова след посещение в Пловдив

Институциите в Европейската столица на културата ползват почивен ден през седмицата, написа протестиращият

Група европейски туристи изразиха разочарование от посещението си в Пловдив. Италиански гражданин написа гневно писмо заради затворени в понеделник музеи и световно известни паметници на културата. Неговата критика, е че институциите в Европейската столица на културата ползват почивен ден през седмицата, когато туристическият интерес е най-голям. Позицията му беше адресирана до министрите на културата и туризма и до общинското ръководство в Пловдив.

Заради почивния ден на музеите в Пловдив посещението на Сандро Паломбиери в Европейската столица на културата се превърнало в голямо разочарование.

„Първата ни спирка беше на Римския форум и Одеона, след това на Римския стадион. После отидохме на Античния театър, където на малка бележка, висяща на вратата, беше написано "Днес, понеделник, 1 юли, театърът е затворен!"

По думите на Паломбиери опитите да влязат в контакт с културното наследство на Пловдив ударили на камък и с експозициите на Археологическия, Историческия и Етнографския музей.

„Невероятно и наистина срамно е, че това се случва в годината, в която сте обявени за Европейска столица на културата" .

Случаят веднага е бил проверен от общинското ръководство.

Йордан Илиев, директор на общински институт "Старинен Пловдив", заяви пред БНТ: В Пловдив всички обекти на "Старинен Пловдив" работят 7 дни в седмицата. Включително Античен театър и Римски стадион.

В понеделник на първи юли и четирите експозиции на Историческия музей са били отворени за посетители. Зам.-кметът Държиков обясни, че така се компенсира неработния ден на Археологическия и Етнографския музей. "Това не е някакъв прецедент и когато някой си планира почивката, особено когато е индивидуален турист, най-нормалното е да чукне по сайтовете на съответния маршрут и да види кои работят", заяви Държиков.

Това е първи сигнал от турист, който твърди, че няма достъп до културното наследство в Пловдив.