ИТН атакува българския вариант на Асен Василев за закона "Магнитски": Абсолютен фашизъм

"Това, което се тиражира по медиите като проект на някакъв закон, не е обсъждано с нас, не сме го виждали, не ни е изпращано". Това каза Любомир Каримански от ИТН по повод информацията за български вариант на закона "Магнитски".

Депутатът от партията на Слави Трифонов Станислав Балабанов пък го сравни с "абсолютен фашизъм". "Ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик, това е абсолютен фашизъм. Това няма как да бъде подкрепено от нормално мислещите хора", коментира Балабанов.

Той се надява, че това просто е било обсъждано „ей така във въздуха някъде там в Министерски съвет”. „И се надявам по никакъв начин то да не бъде приложимо, защото без съд и присъда да действаш по този комунистически за нас начин, е неморално и некоректно“, добави Балабанов.

Ръководен от финансовия министър Асен Василев съвет ще вкарва хора, фирми, политици и партии в черни списъци, както и ще може да замразява активи и да спира сделки. Това става ясно от разказ на БНР за обсъждан готов проектозакон. Според него нов извънреден орган ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, застава финансовият министър Асен Василев. Новият орган ще бъде конструиран чрез специален закон – за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, посочва Националното радио и твърди, че разполага с вече готовия проект, който е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев. Очевидно става дума за проект на дългоочаквания закон покрай сагата „Магнитски“ и включването в него на български физически и юридически лица.