Ива Христова: Много малко хора ще се опазят от заразата

Ива Христова

Ива Христова

С точна прогноза не мога да се ангажирам, но ни чака увеличаване на броя на случаите на коронавирус – това е неоспоримо. Това коментира в студиото на БНТ проф. Ива Христова.

Никой не се е наел с прогноза как ще се развие коронавирусът у нас. Това е респираторен вирус. Много малка част от хората ще успеят да не бъдат заразени. Около нас ще има все повече болни и шансът да се разболеем е голям. Затова трябва да се пазим – и себе си, и близките ни, допълни тя.

При по-високи температури вирусът по-трудно се предава, затруднява се неговата трансмисия. А при по-ниски температурите неговата агресивност става по-голяма. Затова е нужно да се намали това скокообразно нарастване на заразените. Защото легла ще се намерят, но въпросът е кой ще лекува болните, защото специалистите по инфекциозни болести са недостатъчно, а и останалите лекари на първа линия са вече много, много изтощени, коментира проф. Христова. 

Тя обясни, че вирусът не е нито толкова смъртоносен, нито е толкова лек, за да не му обръщаме внимание. Но е абсурдно да се говори, че не били ефективни маските. Защото е абстрактно подобно говорене за реалността. Това е минималното – да носим маски, да спазваме дистанция и хегиена, за да намалим риска от заразата, препоръча специалистът. 

Това не е леко грипче, а много по-тежка зараза. Близки болни ще имаме, ще имаме възможност да ги чуем – с болките в гърдите, със задуха, с трудното и тежко възстановяване, убедена е проф. Христова. 

Що се отнася до мерките – трудно е да се намери баланса, така че да не блокираме икономиката и да запазим здравето. 
Смятам, че към сегашното състояне се взимат адекватни мерки, но е много важно да се спазват. Тук е важен и контролът. Ако се спазват мерките и има възможност те да се контролират, ще бъде достатъчно при сегашната ситуация, смята още Ива Христова.