Иван Гешев: Прокуратурата не може да реши всички проблеми в държавата

Отпадъците са идвали главно от Италия. Не трябва да превръщаме България в депо на други държави. За всеки е ясно, че този въздух и тази вода си я пием ние и нашите деца и внуци. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти за разследването на вноса от Италия на отпадъци за изгаряне у нас. 

"Най-малкото, ако всичко беше наред с този сегмент във вноса (на отпадъци), нямаше как да има такъв ръст в 3-годишна база - започнал е от 2017 г, този ръст, който България не може да поеме като мощности за изгаряне на боклук. И ако беше толкова безболезнено, щяха да си го изгарят в Италия - това е мое житейско разсъждение", уточни Гешев, цитиран от Канал 3.

По думите му "не всичко може да бъде решено от прокуратурата - ние се занимаваме с наказателно преследване, а тук има безброй контролни органи в М-во на околната среда и водите, които би трябвало да контролират много неща. И пак се връщаме там, че прокуратурата не може да реши всички проблеми в държавата", подчерта главният прокурор след заседанието на Прокурорската колегия във ВСС.

За своя екип и заместник-главните прокурори Иван Гешев подчерта какви са неговите изисквания: "Екипност, добра комуникация, да няма напрежение, да си имаме взаимно доверие. Това са изискванията към моя екип. Също така да споделят определени цели и задачи, които съм очертал пред прокуратурата на Република България. Наясно са с тях и са ги приели".  

"Ще надграждаме съществуващите положителни тенденции. Да се осъществява контрол над контролните органи. Да бъдат накарани безбройните контролни органи, които не си вършат работата, да почнат да си я вършат. Мисля, че Върховната административна прокуратура може да направи много по този въпрос. Ако има данни за престъпления в тези безбройни контролни органи, ще бъде отнесено към Върховна касационна прокуратура. Можем да направим много в тази насока". 

Иван Гешев изрази мнение и по темата дали трябва да има разлика в заплащането на магистратите, която ще се обсъжда утре на пленум във ВСС. "Има различни виждания, аз, честно казано, не съм още добре ориентиран. Има различни гледни точки, проблемът е бил дискусионен и преди, има няколко хипотези за заплатите.

Личното ми мнение преди официалното заседание на Прокурорската колегия, е да се съобразят няколко неща - в прокуратурата нещата в работата ни стоят по различен начин като натовареност в сравнение със съдилищата - там колкото по-горна е инстанцията, толкова по-натоварена е, а в прокуратурата от обективните данни е видна ясна тенденция, че са по-натоварени оперативните прокуратури отколко