Иван Гешев: Прокуратурата ще възстановява специализацията в окръжните прокуратури

Закриването на спецправосъдието ни върна 12 години назад

Иван Гешев

Иван Гешев

Закриването на специализираната прокуратура е национална трагедия, защото ни върна 12 години назад, заяви главният прокурор Иван Гешев, цитиран от Дарик.

„Затова Българската прокуратура, с ясното съзнание, че няма да е достатъчно, ще опита да възстанови специализацията във 28-те окръжни прокуратури", добави той.

Гешев коментира темата пред журналисти, след като участва в откриването на конференция на тема "Киберсигурност". Тя се организира в учебната база на прокуратурата в курорта "Цигов чарк", съвместно с Кралската прокурорска служба и Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания.

По думите на Гешев, прокурорите по места ще трябва да бъдат обучавани, за да противодействат на организираната престъпност, тероризма, киберпрестъпността и корупцията по високите етажи. "За щастие ние имаме добро взаимодействие с европейските си партньори, за да компенсираме "трагичните  законодателни експерименти", посочи още главният прокурор.

По думите му закриването на Специализираната прокуратура е довело до бум на престъпността, включително трафик на мигранти.

"Прокуратурата остана една от малкото стабилни институции в държавата, но тя не може да спре този бум на престъпността без взаимодействие и без реална, качествена работа от страна на МВР и службите за сигурност", заяви Гешев.

При откриването на конференцията освен главния прокурор приветствия към участниците поднесоха посланикът на Великобритания Роб Диксън, заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов и Ейдриън Флешър от Кралската прокурорска служба.