Иван Гешев: Протестите срещу мен са заради засегнати политически, икономически и криминални интереси

Гешев беше изслушан от Етичната комисия към прокурорската колегия

Иван Гешев

Иван Гешев

Заместник-главният прокурор Иван Гешев, който е единствен кандидат за мястото на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича, смята, че протестите срещу него са следствие от работата му, засегнала политически, икономически и криминални интереси, и допълни, че друга причина са негови медийни изказвания.

Гешев беше изслушан от Етичната комисия към прокурорската колегия, като това е част от цялата процедура за избор на нов главен прокурор. По думите му гражданите имат право да изложат своето мнение, стига да не нарушават закона.

Той допълни, че никой не го е карал да участва в процедурата за нов главен прокурор или да работи като обвинител и атаките срещу него са част от работата. В доклада си Етичната комисия прие, че Гешев отговаря на изискванията, и че не е накърнил общественото доверие в независимостта на съдебната власт.

Кандидатът за главен прокурор оцени процедурата като една от най-откритие и честни в Европейския съюз и се позова на изследване по темата проведено от Институт "Отворено общество". Обяви се и срещу разделението на властите.