Иван Гешев: Ръководството на БАБХ-Бургас стои зад фирма, сключила фиктивни договори с ресторанти

Има законови задължения за изкупуване на отпадъка с хранителен произход

Иван Гешев

Иван Гешев

"Ръководството на Областна дирекция за безопасност на храните в Бургас седи зад една фирма, чиято дейност е основно сключване на договори с различни ресторанти и заведения, където има различни животински отпадъци". Това заяви пред БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Те имат законови задължения за сключване на договори за изкупуване на отпадъка с хранителен произход. Сключени са едни фиктивни договори без да се извършва дейност, като служителите на областната дирекция са мотивирали по правилния начин различни дребни и средни бизнесмени на територията на Бургас да сключват такива фиктивни договори без фирмата да има технологична възможност за унищожаването на тези отпадъци“, обясни Гешев. Според зам.-главния прокурор има още едно направление, по което действат служителите и ръководството на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас. „Това е една престъпна матрица, която съществува и по дела, които сме водили срещу служители на митниците, НАП и служители на МВР, а именно групи вземат пари, така наречената такса спокойствие, за да не изпълнят служебните си задължения“, добави още Гешев.

По думите му тази акция към момента няма общо с провелата се преди около месец проверка за незаконното загробване на домашни прасета, засегнати от африканска чума. „Няма общо и със случая, който се проверява от Специализираната прокуратура във връзка с журналистически публикации, касаещи унищожаването на такива животни. Това са три различни случая“, посочи още Иван Гешев.