Иван Гешев: Скандалът с манипулиране на случайното разпределение на дела може да се окаже коронавирус в съдебната система

Ако наистина се докаже, че има компютърно престъпление, това означава, че пет години сме нямали правосъдие

Иван Гешев

Иван Гешев

Заключението на одитния доклад е, че е нарушено и манипулирано случайното разпределение на делата. Образувано е досъдебно производство за компютърно престъпление и колегите са поискали да се установи дали това, което се съдържа в одита, е достоверно. Ако се докаже, че това е достоверно  – това ще е скандал, съпоставим с коронавируса, защото това означава да бъдат засегнати множество дела и интересите на българските граждани. Това коментира за БНТ главният прокурор Иван Гешев. 

Като чета заключенията на одитния доклад, съм направо потресен. Създава се една централизирана система за случайно разпределение на делата. Фирмата, която е правила система, е избрана без поръчка и това се е случило по времето на Христо Иванов и Калпакчиев. И нямам обяснение защо Лозан Панов и присъдружните му се хвърляха на амбразурата като Матров, за да не се извърши експертиза на тази система. Тази система по никакъв начин не е била защитени и всеки, който има електронен подпис, има възможност да манипулира данни, без да има никаква компютърна грамотност, което за мен е потресаващо. Надявам се искрено това да не се окаже вярно. Това  е все едно, че пет години не сме имали правосъдие, посочи още обвинител номер едно.