Прокуратурата също прави национален щаб, започва масови проверки за спекула в магазини и аптеки

Иван Гешев иска по-радикални мерки от държавата

Иван Гешев

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов във връзка с действията по ограничаване разпространението на новия коронавирус COVID-19. 

"Целта на днешното кратко изявление е да обясним това, което прави прокуратурата, както и взаимодействието с останалите органи. В прокуратурата беше създаден с моя заповед също национален щаб. Целите са няколко - основно взаимодействие с националния оперативен щаб", обяви главният прокурор. "В ситуация на извънредно положение съществуват няколко риска, които ще се опитаме да минимализираме. Основният е извършване на престъпления, които са по-специфични в тази ситуация. Престъпления от хора, които са поставени под карантина, престъпления, които може да наречем телефонни измами. Трябва да се държим като нация, а не като уплашени индивиди", добави той и призова да се подават своевременно сигнали до тел. 112. 

"От днес започват масирани проверки на територията на цялата страна, за това, което вие наричате спекула -  за стоки от първа необходимост, медикаменти, дезинфектанти", уточни той.