Иван Иванов: България се намира в енергийна революция

Добрата ни позиция е максимално бързо да се качим на платформата "Въглищни региони в преход"

Иван Иванов

Иван Иванов

България се намира в енергийна революция и добрата ни позиция е максимално бързо да се качим на платформата "Въглищни региони в преход".Това каза доц. Иван Иванов, председател на КЕВР, по време на IV-тия Международен енергиен форум, предаде „Фокус“.

„В настоящата 2020 г. е необходимо да се намери и отговорност, и смелост да се напише стратегия, в която не всички ще бъдат доволни“, заяви още доц. Иванов. 

„Наистина България се намира в една енергийна революция, независимо дали го искаме това или не, защото това е енергийна революция в света. Не само в областта на природния газ, което беше преди малко казано“, посочи още Иванов. 
По думите му в чисто технологични направления, каквито са умните мрежи, умните измервателни системи и навлизането на въглеродната енергетика, които ще обърнат представите ни за енергетика в 2040 г., които ще преобърнат изобщо представите за енергетика. 

"Ако вие четете това, което се предвижда много от нещата, буквално не се обсъждат в България, а те ще се случат“, посочи още доц. Иванов. 

„В това направление ще спра на два въпроса, които трябва да отчитаме. Първият, че в крайна сметка енергетиката има като продукт електроенергията, която се купува от хората, независимо, дали са битови или бизнес потребители. Цената на този продукт е с изключително важно значение. Това вече ще го кажа в контекста на българските условия. Говори се едва ли не да останат въглищните централи до края на техния жизнен цикъл, поради наличие на достатъчно количество лигнитни въглища. Ако бъде нотифициран изпратеният документ в Брюксел за механизъм за капацитет, макар че към момента това не се е случило, българската въглищна енергетика ще получи определено подпомагане, но това може да стане до 30 юни 2025 г.“, обясни доц. Иванов. 

Според него въглищните централи могат да продължат да работят, но само като се помисли каква ще е цената на нивата на въглеродните емисии, ще се окажат производители на енергия, която фактически не може да намери място на пазара. "Още повече, че дотогава и далеч преди 2025 г., още догодина България ще бъде елемент от пазара "Ден напред". По този начин навлизането на по-евтина енергия в страната, ще бъде абсолютно безпрепятствено", коментира още доц. Иванов.

"За мен добрата позиция е България максимално бързо да се качи на платформата "Въглищни региони в преход", подчерта още той.