Иван Костов: Пълен съм със страхове, ще е голяма грешка, ако Радев ме покани за премиер, не му вярвам

Иван Костов

Иван Костов

Виждам политическа криза преди парламентарните избори. Има опасно ниско доверие в управляващите. Политическата криза може да продължи и след изборите. В най-лошия случай – кризисните процеси могат да станат неуправляеми. Последните проучвания показват, че Бойко Борисов няма да направи сам правителство, в момента е много трудна ситуация. Протестите от 1997 г. си приличат по това, че са граждански и искат да постигнат нещо. Дали не насочват страната към стръмна пропаст на здравна и икономическа криза“. Това заяви пред БНР Иван Костов.

"Доближаваме се с бързи стъпки към неуправляема държава. Болничните легла до втората половина на септември ще са заети. Ще имаме болнично управление с изтощени доктори и медицински сестри. Ще започвате да водите интервюта със семейства, които ще казват "водихме го в болница, но почина". Служебното правителство ще разполага със същите ресурси, неговата задача е да направи честни избори", каза още бившият премиер. 

"Идеята да се подпомагат всички сектори е несъобразена с икономическата криза. Тя фалира не конкурентно способните, може да изчезнат цели сектори в туризма и транспорта. Правителството няма средства, за да компенсира туристическия отрасъл, който е в размер на 6 млрд. лв. Правителството да прегледа законите за здравето на работниците от коронавирус. Социалното министерство трябваше да подреди рисковите професии, каквато е на медиците - да бъде защитено здравето им. Профсъюзите също трябваше да прецизират условията на труд. Правителството трябваше да ни защити от вируса, а не да живеем с него и с хвърлянето на пари. Трябва да се постави програма, с която да се запазим и да работим, но аз не виждам тази програма в правителството. В здравното министерство има огромна несвършена работа. Имам и възражение срещу финансовото министерство. Не мога да коментирам новите министри, но нещата стават сложни. Критичен съм срещу цялото правителство. Не може главният здравен инспектор да не знае какво се случва. Нека да си подаде оставката. Можем да очакваме политическа криза. Сигурно Румен Радев няма да направи грешка да ме покани за премиер, няма как да я приема, защото съм излязъл от политиката. Не вярвам на президента, ще е много неуместно да ме покани за министър-председател. Пълен съм със страхове", коментира Иван Костов.