Иван Костов: Бях готов да платя висока цена за реформите

От самото начало знаех, че ще бъда намразен от обществото, призна бившият министър-председател

Иван Костов

Иван Костов

Най-големият антагонист на прехода беше липсата на обществена подкрепа за реформите, които трябваше да бъдат извършени по време на прехода. Това заяви бившият премиер Иван Костов в предаването на БНТ "Панорама".

Костов, който издаде книгата "Свидетелства за прехода", обясни, че недостатъчната подкрепа, както и политическата неопитност на реформаторите са причините за бавния преход на България. "Посткомунистическият човек има проблем с реформите, защото той трябва себе си да промени", обясни Костов.

Като най-важна собствена грешка той посочи ненаправената лустрация и даде за пример денацификацията, извършена от Конрад Аденауер след Втората световна война в Германия. "Ние винаги се опитваме да минем между капките, по най-лекия начин. Не сме страдали достатъчно", разкри още бившият премиер.

Като най-голям проблем на прехода Костов посочи липсата на солидарност, на съпреживяване и способността за прошка между реформаторите и демократите.

Според Костов, извършената през 90-те години приватизация в България е била "доста успешна", особено на фона на раздържавяването в Чехия и Полша,

Той заяви, че предприятия като "Кремиковци" и БГА "Балкан" не е могло да бъдат спасени заради високата външна задлъжнялост на държавата, заради която тя не е могла да помага на бедните и болните.

Костов обясни, че двойният фалит на България (през 1990 г. и 1997 г.) е причина България и днес да е най-бедната държава в ЕС. "България е единствената страна от източния блок, която два пъти изпада във финансов колапс", аргументира се той.

Бившият премиер призна, че от самото начало е знаел, че е щял да бъде намразен от обществото за направените реформи, но е бил готов да плати цената за това.