Иван Нейков: В България има резерв от 500 000 работници

Сред тях са тези, които" работят много здраво, но в сивата икономика", и хората с увреждания в трудоспособна възраст

Иван Нейков

Иван Нейков

В България има резерв на пазара на труда от минимум 500 000 работници, а работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Това коментира за БТА директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Той посочи, че сред тези 500 000 работници са хората с увреждания в трудоспособна възраст, както и тези, за които се твърди, че нито учат, нито работят, а според експертите на Балканския институт по труда и социалната политика работят много здраво, но в сивата икономика.

В резерва влизат и около 200 хиляди млади пенсионери, които няколко години след пенсионирането имат абсолютно запазена трудоспособност, каза Нейков.

Експертът смята, че искането на бизнеса за внасяне на работници от трети страни е в грешна посока, защото внасянето на големи групи хора, макар и с благородната идея да се запълни дефицита на пазара на труда, има минуси.

Нейков смята, че това може да породи социални и културни проблеми, както и проблеми, свързани с личния живот на тези хора – необходимост от уреждане на жилища, здравеопазване, насочено към тях. Много български работници смятат, че вносът на работници от трети страни се ползва и като натиск за задържане на заплатите в страната, коментира още Иван Нейков.

По думите му работодателите не си дават сметка, че това е улица без изход,тъй като ще доведе до много допълнителни разходи за тях. "Защото предстои навлизането на големи групи хора, а не на по десет камериерки, които да бъдат настанени в хотела, в който работят и да им се поемат разходите за храна", аргументира се експертът.   

Реални индикатори за предстояща криза в българската икономика все още няма, каза още Нейков. Той допълни, че няма и причини да смятаме, че има нещо, което не сме направили и криза ще ни изненада.   

Експертът смята, че прогнозата за 3-процентна инфлация за догодина ще намали розовия цвят в оценките на управляващите за това, че 2019 г. ще е година, в която хората ще имат по-висока покупателна способност. Натрупаната инфлация от тази и следваща година ще сведе до малки параметри, ако въобще доведе до нарастване на покупателната способност, а не до замразяване, каза Нейков.   

По отношение на реформата в политиките за хората с увреждания Нейков каза, че трябва да се отбележи, че реформата е направена под натиск, което е имало и положителни, и отрицателни страни. Ако не беше този натиск, аз съм сигурен, че темата отново щеше да бъде подмината, щеше да бъде даден от бюджета някой лев отгоре за хората с увреждания и това е, коментира Нейков.

Натискът имаше решаващо значение за създаване на новата правна рамка, новите правила, дори и новото отношение към хората с увреждания, заяви Нейков. Според него отрицателното на работата под натиск е, че когато се работи така, рискът да се сбърка е голям.