Иван Сотиров: Анахронизмът служебен кабинет трябва да отпадне от конституцията

Демократична България имат шанса да се откачат от присъствието на Нинова

Този анахронизъм със служебния кабинет трябва да отпадне, защото той противоречи но основния принцип на конституцията, че сме парламентарна република. Такава позиция изрази пред бТВ Иван Сотиров, депутат от 37-ото и 40-ото Народно събрание.

Той добави, че подобна промяна в конституцията може да се приеме от обикновено Народно събрание.

Не може президентът да узурпира властта, аргументира се Сотиров, като отбеляза, че сме свидетели на няколко поредни служебни кабинета на Румен Радев.  

„Имаме откровено проруски президент, който работи за чужди интереси“, каза още политикът.  

По думите му, в международен план Радев никога не е поставил на дневен ред българските национални интереси, а е лобирал да се свалят санкциите, наложени на Русия.

Думите на Радев, че в българската политика има политически шарлатани се отнасят за самия него – крадецът вика „дръжте крадеца“, категоричен е Иван Сотиров.

Той отправи критики и към правителството заради позицията му по отношение на Украйна.

По думите му, ако депутатите приемат военната помощ да се изразява единствено в ремонти, това означава, че посещението на Кирил Петков при Володимир Зеленски е било за да се намери формула за спасяването на Корнелия Нинова и оставането на БСП в коалицията.

Той подчерта, че всъщност ремонтът на тежко въоръжение е по-опасен от това да изпратим на Украйна картечници и боеприпаси.

„Демократична България имат шанса да се откачат от присъствието на Нинова в тази коалиция“, каза политикът по повод на заплахите, че социалистите ще се оттеглят от правителството, ако решението на парламента за Украйна включва и оръжие.   

Присъствието в управленската коалиция на откровени путинисти и хора, които се заявяват като антипутинисти, представлява морален проблем, категоричен е Иван Сотиров.