Иван Сотиров: Най-голямата изненада е социологията, ако Слави Трифонов не състави правителство, отиваме към предсрочни избори

Иван Сотиров

Иван Сотиров

„Имаше протестен вот, който се усещаше още миналата година. Спорил съм с много колеги, които смятаха, че ще има ниска избирателна активност. Действително, по-възрастните хора не излязоха да гласуват. Изборите не бяха само срещу системните партии. Това е най-ниската избирателна активност. Системните партии имат 2/3 от депутатите в Народното събрание. Никой не може да се смята за победител и да се счита като водач, както беше например Симеон Сакскобургготски“. Това заяви Иван Сотиров от сдружение ДОМ пред ТВ Европа. 

„Щеше да е учудващо, ако имаше пробив. . Много от хората до последните дни не знаеха за кого да гласуват. Партиите, които са подкрепили, не трябва да изпадат в еуфория, защото тези гласоподаватели не са техни поддръжници, а са решили да материализират вота си за формации, които влизат. Те намериха свое алиби, за да отидат до урните и да пуснат преференции. ГЕРБ и ИТН имат мнозинство. По протокол Бойко Борисов е длъжен да изиграе ритуала по съставяне на кабинета. Ако Слави Трифонов не състави правителство, се отива към предсрочни избори. Никой не коментира програмата му, която е от референдума. Това за него е императив, защото осъзнават, че ако не изпълнят обещанието си, ще приключат много бързо“, каза още Сотиров.