Ивайло Калфин: Няма да се стигне до дипломатическа криза между България и Русия, но се създават негативи

Работата на дипломатите е да събират информация, но не бива да се преминават границите. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Ивайло Калфин, член на Националния съвет на АБВ и бивш министър на външните работи. Той обясни, че съобщението за експулсирането на руските дипломати е от главния прокурор, а не от Министерството на външните работи и целенасочено е търсена по-голямата публичност.

„Нормално е служител в търговското представителството да се интересува как вървят процесите в енергетиката в България. Как е имал достъп до информация, която е класифицирана, не мога да кажа. Нормално е човек, който се занимава с тези въпроси, да си върши работата. По отношение на другия дипломат така и не се разбра. Чу се, че той се интересувал от изборния процес, което е много странно, защото изборния процес трябва да е най-прозрачното нещо и да не е обект на шпионски разследвания“, подчерта бившият министър на външните работи.

Ивайло Калфин каза още, че няма да се стигне до дипломатическа криза между България и Русия, но се създават негативи в отношенията. Според него има външен натиск страната ни да не работи с Русия в областта на енергетиката.