Иво Христов: 80% от населението са дебилни. Не разбират, че съветската армия спаси българските евреи

Социологът коментира скандалното изказване на говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова

Депутатът от БСП проф. Иво Христов подкрепи тезата на Москва, че спасяването на българските евреи е станало благодарение на Съветската армия. Така той стана проводник на поредната антибългарска истерия на Кремъл, изопачаваща историческите факти. 
Това става ясно от видео, качено в неговия Фейсбук профил. Записът, анонсиран със заглавието "Русия...", е от публично събитие, на което се вижда флаг на Ротари клуб - Раднево. 

Пред симпатизанти Иво Христов, който е социолог, коментира скандалното изказване на говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова, заради което дори президентът Румен Радев каза, че става дума или за непознаване на историята, или за провокация, а външно министерство реагира остро.

"Искате ли да ви кажа как се прави това - скандалът, който върви вече два дни. Класика в жанра - като отчетеш, че 80% от населението са дебилни и не могат да се подписват, това работи безупречно. Кое беше поводът - омаскаряването на паметника на Съветската армия с антисемитски надписи. Какво каза Мария Захарова - че не трябва да се забравя, че ако не беше Съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така? Или ще кажем ние: йок, не - на Гьоринг и Хитлер - ние ще си ги пазим нашите евреи, вие си гледайте работата!", казва Христов (думите му могат да бъдат чути в 15-та минута от записа). 

След това депутатът, който влезе в парламента от гражданската квота на БСП, продължава:

"Какво направиха нашите вестници по линия на хибридната война? Казаха - руснаците твърдят напук на историята, че те били спасили българските евреи. Това е класическо изместване на проблема. Проблемът не е кой спасил и кой не спасил. Проблемът е защо вие осирате съветските паметници? Защо не направите същото с Паметника на Съветската армия в центъра на Виена? Унищожаването на съветските паметници става в Прибалтика, Полша и България. Нещо да ви говори това? Когато имаш един оскотял, необразован, примирен народ, манипулацията става много лесно".