Иво Христов се уплаши – изтри твърдението си, че 80% от българите са дебилни

Иво Христов

Иво Христов

Депутатът от БСП Иво Христов бързо изтри от страницата си във Фейсбук видеоклип със свое участие на среща в Раднево. По време на разговора със симпатизанти депутатът застава зад тезата на Москва, че спасяването на българските евреи е станало със съдействието на съветската армия, изразена от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова. Освен това той обясни, че 80% от населението на България е дебилно, които не могат да се подписват, а това давало възможност да бъдат манипулирани. 

Скандалните и обидни думи на Иво Христов предизвикаха лавина от бурни реакции в социалната мрежа. Малко след 19.30 ч Христов е премахнал компрометиращия го видеоклип от страницата си, който е изтрит и от още две фейсбук страници, които подкрепят червения депутат. 

Вместо автентичния видеоматериал, Иво Христо публикува на страницата си несръчно обяснение, опитвайки се да замете обидата към българите.

Вижте какво написа червеният депутат: 

„Във връзка с въпрос относно пропагандата и манипулацията на информацията, зададен на среща с обществеността, точните думи в отговора на проф. Иво Христов са : “ Като се отчете, че 80% от българското население са дебилни и дори трудно се подписват, това работи безупречно”. Конкретното изречение е извадено от контекста тенденциозно и широко цитирано умишлено. Пореден пример за целенасочена, злонамерена и агресивна пропаганда. “Дебилен” e медицински термин, използван и като художествен похват, но очевидно е интерпретиран неправилно. Целта на тази операция е да измести дебата от реалния към измислен проблем. А реалният проблем е оскверняването на Паметника на Съветската армия, което е в грубо противоречие с международноправни задължения, по които Република България е страна.“

Въпреки многословните обяснения, горчивият вкус от обидата, че 80% от българите са дебилни, остава. Читатели във Фейсбук питат директно Христов защо се страхува от думите си и е премахнал клипа. 

Faktor.bg успя да намери клипа – гледайте и чуйте какво точно казва Иво Христов.