Иво Прокопиев: Не е редно държавата да инвестира в частна банка, от която не е ясно как ще излезе

Иво Прокопиев

Иво Прокопиев

"Не е работа на държавата да инвестира в частни банки, дори и при крайно наложителни ситуации като тази". Така Иво Прокопиев коментира по TV1 решението Българска банка за развитие (ББР) да участва в увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Рекапитализацията на банката беше последното изискване към кандидатурата на България за влизане първо в чакалнята на еврозоната - механизма ЕРМ-2, а впоследствие и в еврозоната и в банковия съюз. Интервюто беше преди официалното съобщение на ПИБ за влизането на чешкия хазартен бизнесмен Карл Комарек в банката и тази тема не беше коментирана.

"Одобрявам влизането в еврозоната, но не и начина, по който това се прави. Цената е завишена, но не това е най-големият проблем на сделката, по-притеснителното е, че държавата влиза в инвестиция, от която не е ясно как ще излезе", коментира Иво Прокопиев.

Според него рекапитализацията на ПИБ трябваше да се направи както бяха рекапитализирани банките в САЩ и на много други места след кризата през 2008 година - с хибридни дългово-капиталово инструменти с доста висока лихва.

В неделя Иво Прокопиев и още петима души бяха изцяло оправдани по всички повдигнати им от прокуратурата обвинения във връзка с продажбата на миноритарния дял на държавата в ЕВН. По този повод той подчерта, че в крайна сметка се е видяло колко кухи са били обвиненията на прокуратурата и че при сключването на сделката са спазени всички правила и закони и няма увреден интерес.

"Не може дълги години да си обвиняем и запориран без да има абсолютно никаква смислена причина за това", категоричен бе издателят.