Атанас Василев: Дълги години администрацията в Сандански се гради в полза на партийни послушковци

Затвореният партиен модел на управление е и най-благоприятната среда за разцъфтяване на корупцията

Атанас Василев

Атанас Василев

"Когато говорим за ново, по-добро управление на община Сандански, не можем да отминем проблема с общинската администрация. Дълги години тази аминистрация е градена в полза на партийните послушковци, без оглед на тяхната пригодност, квалификация и умение да се справят с управленските дела.Така построена, тази система от партийни назначения отнема  възможността и мотивацията  на знаещите и можещите, да предлагат качествени услуги на гражданите", заяви кандидатът за кмет на Сандански от БЗНС Атанас Василев. 

"Системата е нарочно конструирана така и по още една причина – чрез нея се  създава  още по-широка електорална подкрепа на управляващата партия. Пряко следствие от нея е контолираният вот на назначените чиновници и техните семейства.  Създават се и условия за  контрол върху вота на служителите  в общински и частни  фирми чрез избирателно  разпределението на общинския бюджет", казва ще Василев.

"Затвореният партиен модел на управление е и най-благоприятната среда за разцъфтяване на корупцията, при който решенията се взимат единствено в интерес на сдружените партии и се потъпкват интересите на гражданите. За да се разруши тази порочна система ние от партия БЗНС предлагаме качествено нов подход при структурирането на общинската администрация. Преди всичко това е пълна и незабавна електронизация на всички публични услуги, които предлага общината. Те трябва по всяко време да са видими в компютъра и телефона на всеки гражданин. Това ще реформира и намали общинската администрация и ще освободи средства за по-полезни проекти, а не за премии и възнаграждения на партийни функционери. Една оптимизирана, професионална администрация, в която ще се дава път на знаещите и можещите – това е системата на управление, от която имат нужда и която заслужават гражданите на община Сандански. Можем да я изградим заедно. Можем заедно да сложим край на порочния кръг, в който се въртим от години. За целта трябва да избираме хора знаещи и можещи. Хора с реални и доказани умения и  възможности. Наивно е да очакваме от неясни политически субекти, доказали се единствено в усвояване на готови пари по европейски програми и субсидии, да прояват умения в решаването на натрупаните проблеми. Ние не очакваме нашият „Вихрен“ да победи „Барселона“, нали ? Откъде тогава необяснимия оптимизъм у някои, че бенефициенти на готови пари, доказали се единствено в отглеждането на едър рогат добитък, както  и хора, за които единствено участието в политиката, е възможността за прехрана, ще се справят с тежката и oтговорна задача  да ръководят общината?!", заяви Атанас Василев.